Leiurus abdullahbayrami (Sarı Akrep)
Türkiye de en fazla Güneydoğu Anadolu’nun batısında rastlanılan sarı renkteki akrep, tıbbi tedavi gerektiren, son derece zehirli ve ölümcül bir türdür. 2009 yılından önce, Leiurus guinguestriatus türünde incelenmekteydi.
Sarıakrebe yoğun olarak, Kilis, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mardin ve Şanlıurfa da rastlanır. Ortalama 10 cm. uzunluğunda olan sarı akrep, kuyruğunun 5. segmenti siyah, vücut rengi sarıdır.
Türkiye’de endemik bir akrep,Sarı Akrep.İlk kez 1959 yılında Adıyaman’da görüldüğünde ‘Leiurus quinquestriatus’ adı altında kayıtlara geçmiş ve 2009’a kadar da bu şekilde anılmıştır.2009 yılında yapılan araştırmalar ile Türkiye’de bulunan türün ‘Leiurus quinquestriatus’ türünden çok farklı olduğu ispatlanmış ve Türkiye’nin çok değerli araknologlarından Abdullah Bayram’a ithafen ‘Leiurus Abdullahbayrami’ adı verilmiştir.Leiurus cinsinin Türkiye’deki tek temsilcisidir.Uzunluğu 85-100 mm arasındadır.5 lateral* göze sahiptir.Kurak step bölgelerde taş altlarında görülebilirler.Dünyanın en zehirli akreplerinden birisidir ayrıca.Türkiye’de yaşayan iki ölümcül akrepten biridir.Diğer bir ölümcül akrebimiz ‘kara akrep(Androctonus crassicauda)’ den 2 kat daha zehirlidir.Güneydoğu Anadolu’nun batısı yaşama alanıdır;en yoğun görüldüğü illerimiz ise Gaziantep ve Kilis’dir.
BU YAZI DAHA ÖNCE KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU ALT TARAFTAN BAKABİLİRSİNİZ
BU YAZIMIZ DAHA ÖNCE KİŞİ TARAFINDAN OKUNDU.
Yorum Gönder